Valtuustoaloite 6.9.2021 Saija Hyvönen
Kartoitetaan terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisten mahdollisuus työskennellä ammatinharjoittajina Oulun kaupungilla
Sote-alan ja varhaiskasvatuksen työvoimapulan helpottamiseksi kaikki keinot on otettava käyttöön. Työvoiman kato käy kiivaana ja houkuttelevuus alalle vähenee jatkuvasti, koska työ on koetusti muuttunut erittäin kuormittavaksi. Yhtenä keinona tulee kartoittaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja lastenhoitajien mahdollisuus tehdä sopimus kaupungin kanssa ammatinharjoittajina ainakin sote-uudistuksen toteutumiseen ja työvoimapulan mahdolliseen helpottamiseen saakka.
Tällä keinolla muulle alalle siirtynyt hoitoalalle koulutuksen saanut työntekijä voisi taloudellisesti houkuttelevalla tavalla tehdä työtä joko kokopäiväisesti tai lisätyönä muun työnsä ohessa, työtunteja voitaisiin saada alalle lisää nopeasti ja helpottaa alojen työntekijöiden työkuormitusta sekä kuntalaisten palveluiden saatavuutta ja malli toisi työmarkkinoille kaivattua joustavuutta. Malli ei myöskään lisäisi kaupungin kustannuksia, mikäli sopimushinta ei ylitä palkkakustannuksia sivukuluineen, vaan voi päinvastoin laskea niitä.
Erityisesti kotihoidon työvoimapula täytyy saada ratkaistua nopeasti, mutta keino soveltuu myös muille sektoreille, kuten mielenterveyspalveluihin, psykoterapiaan, osastotyöhön ja kuntouttavaan työhön sekä sosiaalisen tuen työhön ja lastenhoitotyöhön. Myös oma henkilöstö voi tehdä mallin avulla lisätyötä, mikä lisäisi lisätyön houkuttelevuutta verrattuna esim. tuplavuoroihin, kun verotusta ja ansioon kohdistuvia sivukuluja voisi itse suunnitella.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä käytössä olevan osuuskuntamallin käyttökelpoisuutta voidaan arvioida mallina järjestelmän luomisessa. Kaupunkiorganisaation osalta ammattihenkilöiden sopimusten tekeminen ja ammattihenkilöiden valvonta ei vaatine isoja investointeja tai henkilöstöresurssia, eli malli olisi taloudellisesti järkevä eikä lisäisi henkilöstömenojen kokonaiskustannuksia.