Oulun Perussuomalaisten valtuustoryhmä tyrmää nykyisen turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen

Turvapaikanhakijoiden määrän arvioidaan nousevan vuoden loppuun mennessä jopa 15 000 henkilöön. Tämä on synnyttänyt tilanteen, jossa vastaanottokeskukset ovat täynnä ja ympäri maata perustetaan hätämajoitusratkaisuja tulijoille.

Pohjois-Suomeen ja Ouluun turvapaikanhakijoita tulee pääosin Ruotsin kautta, mikä on aiheuttanut painetta uusien vastaanottokeskusten ja hätämajoituksen järjestämiseen.

Valtaosa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista ovat tulleet muiden EU-maiden, kuten Ruotsin, kautta. Dublinin sopimuksen mukaisesti turvapaikkaa on haettava ensimmäisestä EU-maasta, johon on tullut. Näin ollen jo Eurooppaa kiertäneet turvapaikanhakijat tulisi lähtökohtaisesti käännyttää rajalta takaisin.

Turvapaikanhakijoita tulee myös sellaisista maista, joissa on turvalliset olot, minkä vuoksi esimerkiksi Albaniasta tulevat henkilöt tulee pikakäännyttää mahdollisimman nopeasti. Syyriasta puolestaan Suomeen on tullut kuluneen vuoden aikana alle 200 turvapaikanhakijaa, joten suurin osa tulijoista on aivan muualta. Syyrian vaikealla tilanteella ei siis voida selittää tämän vuotista siirtolaisten tulvaa Suomeen. Tosiasiassa Euroopan Unionin rajat vuotavat, eikä turvapaikanhakijoita rekisteröidä sopimusten mukaisesti ensimmäisessä maassa. Kannattavaa liiketoimintaa harjoittavat ihmissalakuljettajat hyödyntävät tilanteen tarjoamalla maksukykyisille asiakkaille palveluja.
Sanginsuun hätämajoituskeskuksen tiedotustilaisuudessa asiantuntijat ja Maahanmuuttovirasto painottivat, ettei kunnilla ole asiassa minkäänlaista toimivaltaa. Perussuomalaisten Oulun valtuustoryhmän mielestä tällaisella toiminnalla väheksytään perustuslakiin kirjattua kuntien itsemääräämisoikeutta.

Vastoin kaupunkilaisten tahtoa ei vastaanottokeskuksia tai hätämajoitusta tule järjestää, etenkään kaupungin omistamiin kiinteistöihin. Sen sijaan tulisi perustaa pikakäsittelykeskuksia maahantulopaikkakunnille kuten Tornioon ja Helsinkiin, sekä ottaa Dublinin sopimuksen periaatteet käyttöön.

Turvapaikanhakijoista iso osa on hyväkuntoisia, nuoria miehiä, jotka ovat salakuljettajien toimesta tulleet Eurooppaan. Osa turvapaikanhakijoista myöntää avoimesti suunnitelleensa tarkkaan, mihin maahan kenenkin kannattaa mennä, eivätkä rekisteröidy turvapaikanhakijoiksi ensimmäisessä EU-maassa. Tällaiset henkilöt eivät tosiasiassa ole ensisijaisia avun tarvitsijoita, vaan kyse on paremman elintason tavoittelusta.

Oulun Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa